A dúvadhét üvöltéslapjai krízisről tanúskodnak

Az aranysakál-populációt vizsgálták a szakemberek a Bakonyban.

A közelmúltban rendezett IV. Bakonyi Dúvadhét záróeseményén Németh Attila tájegységi fővadász az aranysakál-állomány felmérésének tapasztalatairól számolt be a VEOL Veszprém megyei Hírportálnak.

Elmondta, hogy a vizsgálat alkalmával a vadászok 15 éjszakát töltöttek el a sakálok akusztikai eszközzel történő monitorozásával. A készülékkel kétféle sakálhangot – egy magányos állat hangját a szaporodási időszakban, valamint egy sakálcsalád hangját ősszel – bocsátották ki a vizsgált területeken. Mivel a sakál territoriális állat, ezért a területére betévedt idegen állat hangjára válaszol, próbálja védeni a saját területét. A kutatók ezt felhasználva vizsgálták az érkező válaszüvöltések helyét és számát.

Összesen 113 felmérési ponton adtak ki hangot, és huszonegy pontról körülbelül hetven egyedtől érkezett válasz.

A kutatásban részt vevők minden esetben kitöltöttek egy úgynevezett üvöltésadatlapot. Ezen GPS-koordinátákkal jelölték a felmérés helyét, a leadott üvöltések számát, és rögzítették az érkezett válaszok mennyiségét. Emellett hőkamerák segítségével is megpróbálták kontrollálni a válaszadó sakálokat. A kutatás alapján is megállapítható, hogy nő az aranysakálok száma hazánkban, egyértelműen terjeszkednek.

Ugyanakkor az is megerősítést nyert, hogy nagyon nehéz elejteni őket, mert a vadászok általában nem célzott ragadozóvadászatok alkalmával, hanem különböző egyéni les-, valamint cserkelő vadászatok alkalmával, szinte véletlenszerűen találkoznak a sakálokkal.

Forrás: Index.hu

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü