A vadászok tavaly 72 ezer vaddisznót ejtettek el

72 ezer vaddisznót ejtettek el a vadászok a 2021/2022-es vadgazdálkodási évben, amely február 28-án ért véget. Ahogy azt előrejeleztük, a vaddisznóállomány terítékadatai az elhullással együtt olyan határokat feszegettek, mint a 2019/2020-as rekordévben. Összesen több mint 76 100 vaddisznó tűnt el a természetből.

Magas terítékadatok a korlátozások ellenére is

A vadászok eddig 2019-ben ejtették el a legtöbbet, amikor az ország egész területén korlátozás nélkül lehetett vaddisznóra vadászni. A vadásztársaságok felének ma már szigorú állategészségügyi intézkedéseknek kell eleget tennie és például az elejtett vaddisznót az afrikai sertéspestis-vizsgálat (ASP) negatív eredményéig hűtőberendezésben kell tárolnia. Emellett az ország területének több mint negyedében a vaddisznóállomány rohamosan, az úgynevezett törzsállomány alá csökkent, épp az ASP fertőzés miatt.

100 ezer vaddisznó

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium célja 100 ezer vaddisznó terítékre hozatala volt ebben a vadgazdálkodási évben. Kezdettől fogva felhívtuk a figyelmet, hogy nem fogunk sikerrel járni, ha nem történik változás a táj hasznosításában.

A gazdálkodást a vadászat megkönnyítéséhez kellene hozzáigazítani, pontosan úgy, ahogy ez Magyarországon történik.
Például alacsony növésű terményekkel (pl. zab) bevetett, jogszabályban meghatározott nyiladékok létesítése, amelyek megszakítják a magas terményt (pl. kukorica), ezáltal megváltoztatni a jelenleg használt vetési gyakorlatot.

A lakosság, erdőlátogatók, kerékpárosok, turisták, kutyafuttatók tiszteletének hiányában az állam által adott feladatokat nem tudjuk úgy teljesíteni, ahogy szeretnénk.

Rendelkezések, de állami segítség is

Az illetékes regionális állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyeletek (RVPS) szigorú állategészségügyi intézkedéseket írnak elő a vadászatra jogosultak (vadásztársaságok) számára, amelyek betartását évente többször is közvetlenül ellenőrzik. Az Európai Bizottság emellett figyelemmel kíséri az állategészségügyi eljárásokat és intézkedéseket, és következetesen ellenőrzi azokat.

Mivel az állam intézkedéseket hoz és megköveteli azok végrehajtását, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS SR) hűtőberendezéseket biztosított a vadászok számára, melyekben az elejtett vaddisznókat tárolhatják. 2019-ben az állategészségügyi felügyelet a Szlovák Vadászkamarával közösen biztosította, hogy 595 vadásztársaság hűtőberendezéshez juthasson. 2021/2022 fordulóján további 430 hűtőberendezés került a felhasználókhoz, ezek kiszállítása a jövő héten fejeződik be.

Mivel egyes felhasználókat az alacsonyabb terítékadatok miatt össze lehetett vonni, az állategészségügyi felügyeletnek köszönhetően a vadásztársaságok közel 60%-a rendelkezik hűtőberendezéssel.
A vadászoknak nincs megkötve a kezük

A parlament hat év után, december közepén fogadta el a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását, amely kizárta a tiltott fegyverkiegészítők közül az éjjellátó berendezéseket és a hőkamerákat. Mivel a rendelkezés csak az állatorvosi ellátásról szóló törvény által lehetővé tett újabb főállatorvosi utasítást követően léphetett hatályba, emiatt a vadászok csak 2022. január 31-től vadászhatnak speciális, éjszakai vaddisznóvadászatot lehetővé tevő felszerelések segítségével.

Ezen túlmenően a főállatorvos engedélyezte a mesterséges fényforrás melletti vadászatot, a vadászatot napnyugta után és napkelte előtt 2 óráig, illetve mezőgazdasági munkavégzés közben.

A vadászok szerepe pótolhatatlan

A járvány idején, tavaly márciusban megkötötték a vadászok kezét, ezért március hónapban 1000 vaddisznónál is kevesebbet sikerült terítékre hozni.

Miután a vadászjeggyel rendelkező személyek számára engedélyezték a járások közötti utazást, az elejtést 300%-kal sikerült növelni. Mostanság naponta több mint 200 vaddisznót ejtünk el, nyártól a társas vadászatok idejéig ez a szám napi 300 vaddisznó volt, ami ilyen kis területen szinte hihetetlen szám.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a vadászoknak, hiszen csak ők tudják az intenzív vadászattal és természetesen az intézkedések betartásával jelentősen lassítani az afrikai sertéspestis terjedését.
Az elmúlt három évben több mint 200 ezer vaddisznó tűnt el természetből, amit egykor 5 év alatt sikerült elérni.

Annak ellenére, hogy a vadászatot sokan hobbinak és nem hivatásos tevékenységnek tekintik, szakmailag, időben, fizikailag, anyagilag és jogszabályilag is a legigényesebb szabadidős tevékenység, amelyet sokan nemcsak elítélnek és lejáratnak, de nagyon gyakran alábecsülnek.

Forrás: Felvidek.ma

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü