Az okos jávorszarvasok továbbállnak, ha kezdődik a vadászati szezon

A vadon élő állatok valószínűleg sokkal okosabbak, mint ahogy azt a legtöbben vélik. Vegyük például a utahi jávorszarvasokat, amelyek a nyilvános területekről magánterületekre vándorolnak a vadászati szezon kezdetekor, ahol a vadászat nem engedélyezett, és ahol így biztonságban maradhatnak. A szezon végén az állatok visszatérnek természetes élőhelyükre a vadonban.

A tudósok lenyűgözve dokumentálták ezt a viselkedést, ám a utahi vadvilági erőforrások helyi osztálya aggódik. Azt állítják, hogy a magánterületekre bevándolró jávorszarvasok az egész államban megzavarhatják a gazdálkodást és az infrastruktúrát.

Ez őrület; a vadászati szezon első napján elmennek, a zárónapon pedig visszajönnek
– mondta Brock McMillan, a most publikált tanulmány vezető szerzője, a Brigham Young Egyetem (BYU) professzora a ZME Science online tudományos portálnak. – Majdnem olyan, mintha az állatok azt gondolnák: „Ó, már megint jönnek ezek a teherautók, szóval ma van a szezonnyitás napja, jobb, ha mozdulunk”.

Vizsgálatuk során a kutatók összesen 445 jávorszarvast fogtak be a Wasatch Fronton Utah középső részén, és mindegyiküket GPS nyakörvvel látták el mozgásuk nyomon követése érdekében.

Pontos elhelyezkedésüket két teljes éven keresztül rögzítették, ami elmozdulásokat mutatott a parkban való eloszlásukban a vadászidény elején.

A The Journal of Wildlife Management tudományos folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a jávorszarvasok a szezon közepéig több mint 30 százalékkal csökkentették a terület-használatukat. A szezon végén a kutatók azt észlelték, hogy visszatértek a korábban rögzített területekre.

Az azonban még nem világos, hogy a jávorszarvasok „hogyan találták ki”, hogy mozgásukat és eloszlásukat a vadászati idényhez igazítsák.

A kutatók szerint az állatok fokozatosan lettek ilyen óvatosak, így valószínűleg megtanulták összefüggésbe hozni a területükön tapasztalható fokozott emberi tevékenységet a közvetlen veszélyhez, például azt, hogy ilyenkor több teherautó érkezik a hegyre.

És bár ez az okos stratégia segített az állatoknak megszökni a majdnem biztos végzetüktől, a vadászok érthető módon nem boldogok – ahogy a helyi gazdák sem.

Az állam mindkét oldalról panaszt kapott a jávorszarvasok magánterületekre vándorlásával kapcsolatban
– mondta Randy Larsen, a tanulmány társszerzője és a BYU professzora. – Az egyik oldal azt mondja, nincs elég jávorszarvas a vadászathoz, miközben a magántulajdonosok azt mondogatják, hogy a jávorszarvasok mindent felfalnak a kertjükben.

Forrás: Origo.hu

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü