BÚÉK 2020 – Újévi vadászat

Újévi vadászat – ismerd meg az erdőt

Az újévi vadászat fontos egy vadász életében, hiszen új célokat tűz ki maga elé és próbálja azokat teljesíteni. Felvetődik a kérdés, hogy vajon mik lehetnek egy cserkelő fogadalmai? Nos, a következő sorokból megtudhatod a válaszokat!

Már korábbi bejegyzésünkben szó volt róla, hogy mit is jelenthet a vadászat fogalma: sport, hobbi vagy életforma? Azok, akik nem olvasták, elmondjuk, hogy ez bizonyos szinteken fejlődik. Először mindenki sportként kezdi és a későbbiekben szeretet alakul ki a tevékenység iránt. Innentől kezdve pedig hobbi lesz, ami kikapcsolódást nyújt a szürke hétköznapok alkalmával, hiszen mindig jól esik a friss levegőn való sétálás. Ezek után az ember egyre többet akar és szeretné magába szívni a tudást és mindent, ami kapcsolódik a vadászathoz. Ugyanis ez, már az ősidők óta jelen van az életünkben. Tehát a hobbiból életforma lesz. Olyan, amit nem tudunk megtagadni, hiszen az életünk minden részén igyekszünk úgy cselekedni, hogy ez álljon a középpontban.

Ezek után kimondhatjuk, hogy az újévi fogadalom nem csak az elejtett állatok száma lehet, hanem az is, hogy ennek az életformának megfelelően kell cselekedni. Egy igazi vadász tiszteli a vadat.

Sokszor nem csak az elejtett vadak száma számít, hiszen, ha túl sokat ölünk meg az pazarlásnak minősül, mert minden klubnál megvan, hogy hány állatot lehet lelőni. Fogadalomként szerepelhet az is, hogy egy-egy állatot kinézünk és eltervezzük, hogy megszerezzük magunknak. Ez egy hosszabb megfigyelés következménye, amikor a vadász megpróbálja kiismerni a vadat.

Az elkövetkezendő időszakban megpróbálhatunk segíteni egy kezdőnek és bevezethetjük őt az ősi foglalatosságba. Elvihetjük magunkkal az erdőbe, ahol megtaníthatjuk neki, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre oda kell figyelni a cserkelés közben és itt nem felejthetjük el a legfontosabbat, hogy a fegyver használata ilyenkor még igen veszélyes! Nem biztos, hogy jó ötlet azonnal egy újonc kezébe adni a puskát. Figyeljünk rá és tanítgassuk.

Az utolsó pontunk melyben kitérünk a címünk másik felére, az az erdő ismerete. Természetesen az a cél, hogy minél több helyre jussunk el és ismerjük meg, újabb helyeket fedezzünk fel és más és más vadakat ejtsünk el. De ki kell emelnünk, hogy azzal, hogy kiismerünk egy helyszínt nem fog unalmassá válni. Az erdő évszakonként változik, az állatok mindig máshol telepednek le. A természet folyamatosan megújul és minden más lesz. Ezeket, akkor is ha már ismerjük ezeket a részeket, mint a tenyerünket még mindig okozhatnak meglepetéseket.

Az év első havában jól esik egy ismerős terepre kitévedni, ahol bár nem is minden, de sok dolog megváltozott. Ez egy új kezdet arra, hogy kiszellőztessük a fejünket, sétáljunk egy nagyot, felmenjünk egy lesre és figyeljük a terepet. A vadászok gondolatai kitisztulhatnak és lehet még egy vadat is sikerül fölfedezni.

Forrás: kastelyszirak.hu

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü