Figyelték, hogy visszatér-e a csapdába ejtett medve

Ez idáig nyomát sem látták a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület munkatársai annak a fiatal medvének, amelyet két hete fogtak be egy parajdi panzió udvarán, majd átszállították egy olyan vadászterületükre, amely távolabb esik a lakott területektől. 

Nagyjából hároméves fiatal medvét fogtak be saját készítésű csapdájukkal két hete a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület munkatársai egy parajdi panzió udvarán, miután a nagyvad hetekig félelemben tartotta a település lakóit.

A szakemberek ezután állatorvos segítségével azonosító chippel, illetve fülszámmal látták el az egyedet, majd szabadon engedték a bucsini vadászterületükön, távol a lakott területektől.

Mărmureanu-Bíró Leonárd, a vadászegyesület igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy kollégáik az elmúlt két hétben nyomát sem látták az elszállított medvének, sem a település, sem a közeli szóróik környékén. Úgy véli, hogy a befogás, az altatás, illetve az emberek jelenléte, beszéde okozta stresszes hatás miatt rejtőzött el az erdőben a nagyvad. „Tudni kell, hogy az egyed stresszelésére is hangsúlyt fektettünk, hiszen ez tántorítja majd el a későbbiekben attól, hogy visszatérjen a lakott területre” – magyarázta a fővadász.

A fiatal medve egyébként jó eséllyel életben marad a vadonban, hiszen az anyjától korábban megtanulta az ehhez szükséges tudnivalókat: tudja, hogyan szerezhet élelmet, hogyan kerülheti el a nagyobb egyedeket, és melyek azok a szagok, amelyek figyelmeztetést jeleznek. Az is lényeges, hogy mivel nőstény medvéről van szó, a nagyobb hímek kevesebb eséllyel támadják meg, hiszen nem veszélyezteti azokat.

Kísérleteznek

A vadásztársulat korábban négy hasonló korú medvét fogott be csapdájával Székelyudvarhelyen, ám azokat a megfelelő törvények hiányában még nem látták el azonosítókkal, így biztosan nem lehet kijelenteni, hogy nem tértek vissza a lakott területekre átszállításuk után – konkrét esetről azonban nem tudnak a vadászok.

A medvék áthelyezése egyelőre csak kísérleti megoldás, most próbáljuk megállapítani, hogy mennyire hatásos – szögezte le Mărmureanu-Bíró. Rámutatott, a kisebb egyedeket könnyebb befogni a településeken, de a nagyobbak már tapasztaltabbak, így nehezebben sétálnak be a csapdába.

A fiatalabb medvék esetében ráadásul hatásosabb is a stresszelős módszer, hiszen azok kis szerencsével egy életre megtanulják, hogy óvakodni kell az emberektől. Ez a kifejlett medvéknél nem valószínű, hogy beválik – magyarázta az egyesület igazgatója.

Forrás: Szekelyhon.ro

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü