Mindig nagy élmény a szalonka tavaszi húzása

Nehéz szavakba önteni, mit él át ilyenkor a vadász.

Két héttel ezelőtt már foglalkoztunk a szalonka vadászatával, azonban megkereste szerkesztőségünket egy újabb sportvadász, aki szívesen megosztotta velünk élményeit. Hazánkban a tavaszi szalonkavadászat „örömeit” csak érzelmi alapon lehet megközelíteni, gazdálkodási jelentősége nincs. A madár vadászata napjainkban korlátozott, csupán tudományos céllal, monitoringvizsgálat érdekében szabad elejteniük a bejelentkezett vadásztársaságoknak.

Különleges a hangulat

– A szalonkaszezon végén kaptam a meghívást az egyik vadásztársaságtól. Úgy mondták nekem, hogy az a szezon végét jelzi, ha megjönnek a gólyák, s azokban a napokban Tokajban láttam is hat gólyát. Erdőbényén és Bodrogkeresztúr határában figyeltük az erdő királynőjének a „húzását” – elevenítette fel élményeit a nyíregyházi vadász.

– Mi az esti órákban ültünk ki mindkét alkalommal. Nehéz szavakba önteni, mit él át olyankor a vadász. Ébredezik a természet, csicseregnek a madarak, zsong az egész erdő, a téli vadászatok után különleges hangulata van a szalonkalesnek. Ráadásul nem is kell hosszú időre gondolni, az egész röpte ideje mindössze fél óra, esetleg egy óra a napnyugta és a sötétedés között. A madarak gyorsak, hirtelen húznak el felettünk.

Őzgidák a közelben

– Tavaly szereztem meg a vadászengedélyt, először voltam szalonkavadászaton. Nem is volt számomra sikeres, mert egyet sem tudtam terítékre hozni. Aki meghívott, tapasztalt vadász, sikerült is szalonkát elejtenie mind a két vadászaton. Nagyon élvezetes a madár vadászata, szép átmenetet jelent a téli és a nyári vadászat között.

– A Bodrog árterében ott volt tőlem öt-tíz méterre két kis őzgida. Mivel mozdulatlanul várakoztam, közel jöttek hozzám az őzek, hihetetlen nagy élmény volt ott lenni mellettük. Tetszett, hogy a gyülekezéskor sokat beszélgettünk a vadásztársakkal, a vadászat után pedig azt idéztük fel, ki hogyan élte meg a szalonkák repülését.

Borítókép: Vadászat után | Illusztráció: vadaszlap.hu

Forrás: Szon.hu

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü