Túrázzunk az ünnepek alatt

Sokunknak jót tenne, ha a karácsonyi ünnepek után leadhatná azt a pár dekát, amit felszedett, és némi erőt gyűjtene a következő megmérettetéshez, a szilveszterhez. Ehhez ötletet, túraajánlatot Strausz Ferenctől, a Kanizsa Kul-Túra Egyesület vezetőjétől kértünk.

Az egyesület elnöke elöljáróban a téli túra előnyeire és a hátrányaira hívta fel a figyelmet. Előnye, hogy nincs nagy meleg, nincsenek szúnyogok, s ha az ember az időjáráshoz öltözködik, kényelmesen túrázhat. A lombok hiányában ilyentájt messzire el lehet látni, és a levegő is tisztább, mint az őszi és a tavaszi időszakban. A hátránya viszont az, hogy ilyenkor zajlanak az erdőkben a hajtóvadászatok, és emiatt nagyon kell figyelni arra, hogy ne térjünk le a jelzett turistaútakról, illetve, ha a vadászat időpontját jelző táblákra bukkanunk, nem is szabad arra menni, mert veszélyes lehet.

Nagykanizsa környéke elég sok jelzett turistautat tartalmaz, bőven lehet válogatni a túrák közül. Ehhez az érdeklődőknek segítséget is tudunk nyújtani egyesületünk honlapján, a www.kanizsatura.hu oldalon, ahol megtekinthetők a Nagykanizsa környéki túraajánlatok. A 36 féle javaslat 8 db csomópontot rejt – Homokkomárom, Gelse, Hahót, Zalakaros, Újudvar, Nagybakónak, Miklósfa, Csónakázó-tó és környéke kiindulási ponttal és odaérkezéssel –, fejtette ki az elnök. A javaslatokat körtúra formában próbáltuk összeállítani annak érdekében, hogy a gépkocsival vagy tömegközlekedéssel utazók számára is jól megközelíthető legyen a rajtcél. Illetve, ha nem körtúrát tervez valaki, akkor a célállomás olyan település legyen, ahonnan jó a tömegközlekedés és könnyen vissza lehet jutni Nagykanizsára. Ezek mind Nagykanizsa és térségéhez, környékéhez kötődnek, kapcsolódnak.

A legrövidebb táv Zalakaroson az 1,1 km-es Csiga túra, és a leghosszabbak a Kanizsa 30 teljesítménytúráknak az útvonalai. A szintkülönbség is látható ezeken a részeken. Hogyha valaki nem szereti a dombokat, akkor olyan útvonalat is választhat, ami kevés szintemelkedést tartalmaz. Természetesen onnan a kilátás is kevésbé látványos.

Ezekről az utakról a honlapon térkép is található, illetve az okostelefonra letölthető GPS alkalmazással is lehet követni a nyomvonalat. Homokkomárom központtal is választhatók rövidebb-hosszabb körtúrák. Új turistajelzéseket is felfestettünk annak érdekében, hogy több útvonalon is lehessen haladni. A 36 táv gyakorlatilag mindenkinek ki tudja elégíteni az igényét, de szeretnénk tovább bővíteni a javaslatainkat, sőt, újabbakat is várunk a túrázást kedvelőktől.

Egyesületünk két ingatlannal rendelkezik; az eszteregnyei szőlőhegyen található kis faházat kibővítettük, ott dolgozgattunk a napokban is. A másik Homokkomárom központjában található.

Hogy milyen ruházatban célszerű elindulnunk el egy-egy útra? – Strausz Ferenc véleménye szerint a túrázásnak az a lényege, hogy lehetőleg egy jól bejáratott túracipőben induljunk el, akinek azonban nincs, utcai cipőt is felvehet. Akkor azonban ennek megfelelően kell túraútvonalat választani. Fagyos talaj esetén nincs probléma, nagyobb gond akkor lesz a normál cipővel, hogyha sár van. A bakancs jobban fogja az ember bokáját, kevésbé tud elcsúszni.

A közös óév búcsúztatás idén elmarad – jegyezte meg az elnök. – A pandémia miatt lemondtuk még a betervezett első Mikulás túránkat is. Úgy gondoltuk, jobb, ha egyénileg kirándulnak a túratársaink, minthogy bárki is mi általunk szerezzen betegséget. Amennyiben olyanok lesznek a körülmények, az évzáró helyett egy évnyitó programot tartunk az eszteregnyei házunkban, ahol a körtúra végén forró teával, zsíros kenyérrel, lila hagymával és forralt borral lepjük meg magunkat.

A pandémia erősen megapasztotta az egyesület 100 fölötti taglétszámát, egy ideje 70-80 fő körüli a tagdíjat fizetők száma – mondja az elnök, de azért nem panaszkodik, hiszen többen járnak velük barangolni. A programjaik nyíltak, bárki csatlakozhat hozzájuk. Mindemellett elektronikus levél formájában több száz ismerőst értesítenek a rendezvényeikről.

forrás: kanizsaujsag.hu

– hirdetés – 

Ez is érdekelheti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü